Festivalio naujienos

Visagalė chemija

 

Chemijos mokslas yra neatsiejama kasdienio gyvenimo dalis: jis padeda suprasti medžiagų sudėtį, savybes ir jų tarpusavio sąveiką. Be šių žinių būtų neįmanoma sukurti daugelio šiuolaikinių vaistų, elektronikos ar naujų statybinių medžiagų. Chemija padeda spręsti ir globalias problemas: kovojant su klimato kaita, kuriant švaresnius energijos šaltinius ir tobulinant atliekų perdirbimą. Be to, chemijos mokslas yra daugelio kitų mokslų – biologijos, medicinos ar inžinerijos pagrindas. Chemijos pramonė tampa draugiškesne aplinkai, kurdama „žaliąsias“ technologijas.

Chemikai sugeba nustatyti itin mažus medžiagų kiekius, susintetinti įvairaus dydžio molekules, naudojamas farmacijoje, diagnostikoje ir kitose pramonės srityse. Puikus pavyzdys –  įmonėje „Thermo Fisher Scientific“ gaminami naujos kartos iRNR vakcinų „statybiniai blokai“ – nukleotidai. Iš šių žaliavų sukurtos vakcinos padėjo suvaldyti pasaulį sukausčiusią COVID-19 pandemiją.

 

Chemija ir medicinos ateitis

Pažangiausi analitinės chemijos instrumentai irgi būtini, nes analizuojami objektai tampa vis sudėtingesni, reikalavimai matavimo jautriui ir analizės trukmei didėja. Vilniuje pradėjo veikti itin modernus „Thermo Fisher“ Chromatografijos ir masių spektrometrijos tyrimų centras. Čia kuriamos ir testuojamos naujos kartos analitinės technologijos priemonės, prietaisai, duomenų apdorojimo įrankiai. Visa tai tampa analitiniais metodais, taikomais daugelyje pramonės ir mokslo šakų.

Kompanijoje kuriami inovatyvūs produktai gali būti taikomi ir personalizuotos medicinos tyrimuose. Ateityje vis daugiau vaistų bus skiriami atsižvelgiant į paciento genetinį profilį. Jie nenuodys organizmo, veiks tiksliai ir efektyviai. Kita vertus, labai svarbi ankstyva ir kuo tikslesnė diagnostika, nes nuo to priklausys gydymo efektyvumas ir kaina. Čia irgi reikia naujų molekulių, iš kurių formuojamos aktyviosios vaistų medžiagos. Vienas tokių personalizuotos medicinos pavyzdžių – imunoterapiniai vaistai. Paprastai sakant, jeigu vėžiu sergančio paciento imuninė sistema „nemato“ organizmą iš vidaus naikinančio priešo, imuninės sistemos ląsteles galima „išmokyti“ jį atpažinti. Procesas sudėtingas ir brangus, tačiau tokiu būdu gaunami neįtikėtini rezultatai.

 

Į pagalbą  mokytojams

Rugsėjo 13 d. nuo 10 val. UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“ rinksis chemijos mokytojai iš visos Lietuvos. Dominuos gimnazijų atstovai. Renginys prasidės nuo diskusijos, kurioje įmonės mokslininkai pasakos apie perspektyviausias chemijos sritis ir savo kasdienį darbą, kuriuo kiekvienas darbuotojas prisideda prie sveikesnio, švaresnio ir saugesnio pasaulio kūrimo.

Susitikimo metu bus diskutuojama apie šiuolaikinį chemiką. Pabandysime atsakyti į klausimą, kokių specialistų laukia verslas ir į ką mokytojams atkreipti dėmesį juos ruošiant? Pokalbyje dalyvaus kompanijos Chemijos kompetencijų centro vadovė Inga Čikotienė, Chromatografijos ir masių spektrometrijos tyrimų centro vadovas Lukas Taujenis, šių metų pasaulio Chemijos olimpiados Lietuvių komandos vadovas ir mokslo darbuotojas Lukas Šteinys, 2022 metų Chemijos mokytoja ekspertė Virginija Savickaitė, pelniusi Šiaulių miesto metų mokytojos vardą ir Vilniaus jėzuitų gimnazijos mokytoja Skirmantė Bačinskienė.

Tai padės mokytojams atnaujinti savo žinias ir pasidalinti jomis su moksleiviais. Kita vertus, svarbu toliau ieškoti naujų būdų kaip paskatinti moksleivius domėtis ir rinktis šias sritis. Vienas tokių pavyzdžių – Lietuvos moksleivių sėkmė olimpiadose. Šiemet Vilniaus licėjaus moksleivis Justas Miliauskas (mokytoja Rasa Žemaitaitienė) tarptautinėje chemijos olimpiadoje pelnė aukso medalį. Sidabro medaliu apdovanotas KTU gimnazijos IV mokinys Pijus Tamošiūnas (mokytoja Birutė Maciulevičienė). Bronzos medalius pelnė KTU gimnazijos mokinys Tomas Razbadauskas (mokytoja Birutė Maciulevičienė) ir Vilniaus jėzuitų gimnazijos mokinys Augustas Rinkevičius (mokytoja Skirmantė Bačinskienė). Komandai vadovavo VU Chemijos ir geomokslų fakulteto absolventas, UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“ mokslo darbuotojas Lukas Šteinys ir VU dėstytojas Denis Sokol. Renginyje Lukas aptars varžybų užkulisius ir pasidalins lietuvių sėkmės receptais.

Po to svečiai bus pakviesti į ekskursijas po įmonės mokslo ir eksperimentinės plėtros bei gamybos patalpas. Jie stebės kaip gaminami terapiniai nukleotidai (A. Sniadeckio korpusas); kaip mažose talpose atliekama organinė sintezė; aplankys Chromatografijos ir masių spektrometrijos tyrimo centrą.

Rolandas Maskoliūnas

https://www.lrt.lt/naujienos/mokslas-ir-it/11/2357734/visagale-chemija

Komentarai

Parašykite šiam straipsniui komentarą